Non-possessory charge on movables and enterprise charge after the reform of the Civil Code (in Hungarian)

Author: István Gárdos

download

Gazdaság és Jog, 10/2001. page 13-18

5.         A jövőbeni zálogjog alapításának lehetősége

Külön jogszabály nélkül is köthető olyan zálogszerződés, amely olyan dolog feletti zálogjog alapítására irányul, amely felett a zálogkötelezettet a szerződéskötés időpontjában még nem illeti meg a rendelkezési jog. Az ilyen szerződésnek azonban pusztán kötelmi jogi hatálya lenne. Dologi jogi hatályú zálogjog létrejöttéhez, valamint a kielégítési jog és a ranghely speciális szabályainak megállapításához pozitív jogszabályi rendelkezés szükséges. Az első novella „A zálogjog tárgya” címszó alatt úgy rendelkezett, hogy a zálogjog kiterjedhet olyan dologra is, amelyre a zálogkötelezett a zálogszerződés megkötése után szerzett rendelkezési jogot. Szó szerinti olvasatban ez a szabály azt jelenti, hogy a zálogjog létrejön, megalapítható, függetlenül attól, hogy a zálogkötelezettet megilleti-e az adott dolog feletti rendelkezési jog. Ez nyilvánvaló képtelenség, hiszen az elzálogosítás a dolog feletti rendelkezési jog gyakorlásának egyik esete; zálogjog rendelkezési jog hiányában nem alapítható. A jogszabály feltehető értelme az volt, hogy a zálogjog létrejöttét feltételesen megengedje már a rendelkezési jogot megelőzően (a törvényszöveg is utal arra, hogy valamikor később e rendelkezési jogot meg kell, hogy szerezze a kötelezett). Az igazi kérdés tehát az, hogy mikor jön létre a zálogjog és, ebből következően, hogyan alakul a zálogjogok rangsora. Az első novella a jövőbeni zálogjog jellege és tartalma tekintetében bizonytalanságot eredményezett. A második novella megerősítette a sokat vitatott jövőbeni zálogjog intézményét, és számos pontosítást is hozott:

  1. Egyértelművé vált, hogy a jövőbeni zálogjog az ingatlan (lajstromozott) jelzálog és a kézizálogjog kivételével a zálogjog valamennyi fajtája (ingó jelzálogjog és a jogon, követelésen fennálló zálogjog) esetén lehetséges.
  2. Kifejezetten kimondja, hogy a zálogjog hatálya függ a rendelkezési jog megszerzésétől.
  3. Egyértelmű rendelkezést tartalmaz a ranghely tekintetében: a zálogjog bejegyzésének időpontjához kötődik, kivéve a korábbi rendelkezésre jogosult által alapított zálogjogokat.

A jövőbeni zálogjog megerősítése azért jelentős, mert, amint ezt később látni fogjuk, ez az intézmény is szükséges ahhoz, hogy a zálogjog egyedeiben változó dologösszességen álljon fenn akkor is, ha a felek nem kívánnak vagyont terhelő zálogjogot alapítani.

Articles

Articles